BLOGI

Vieläkö teillä on markkinointi ja viestintä omissa siiloissaan?

— Päivi Saarinen

Vieläkö teillä on markkinointi ja viestintä omissa siiloissaan?
Viestinnän ja markkinoinnin paljon puhuttu integraatio ei ole vain trendi tai ohimenevä ilmiö. Yritys, joka pitää nämä kaksi tiukasti erillään, ei yksinkertaisesti enää tällä 20-luvulla menesty.

Olen alkuvuoden aikana lukenut jos jonkinlaisia trendilistauksia niin viestinnästä, markkinoinnista kuin digitalisaatiosta. Luen niitä usein hikikarpalot otsalla. Olemmeko Groundissa yhtään inessä tai skenessä? Mitä jos näemme todellisuuden kokonaan toisella tavalla kuin muut?

Voin onneksi huokaista helpotuksesta. Huomaan, että elämme samaa todellisuutta, jota kohti ala on yhä vahvemmin menossa.

Nimittäin sitä paljon puhuttua viestinnän ja markkinoinnin integraatiota. Miksi se on niin tärkeää?

Viestinnän ja markkinoinnin rajat madaltuvat ja hälvenevät dramaattista vauhtia. Peräti 90 prosenttia alan ammattilaisista on sitä mieltä, että viestinnän ja markkinoinnin integraatio jatkuu (lähde: Global Communications Report 2019).

Mikä milloinkin on viestintää tai markkinointia, ei ole enää niin kristallinkirkasta. Eikä pidäkään olla. Olennaisinta on hahmottaa, mihin halutaan vaikuttaa, ja löytää siihen keinot. Menestyvät organisaatiot ajattelevat brändiä, mainetta ja vaikuttavuutta 360-kokonaisuutena.

Siksi erityisesti viestinnän tekijöiden asiantuntemus keskittyy koko ajan enemmän strategiseen muutokseen. Tehtävämme on nähdä iso kuva ja hahmottaa muutos. Ja löytää keinot sen tekemiseksi, olivat ne sitten niin sanotusti markkinointia tai viestintää – tai jotain siltä pitkältä väliltä.

Brändiaktivismi – ja miksi on niin vaikeaa ottaa kantaa?

Integraatiokolikon toinen puoli on brändiaktivismi. Yhä useampi brändi ottaa kantaa asioihin, jotka vaikuttavat suureen yleisöön. Tutkimukset osoittavat, että myös luottamus poliittiseen päätöksentekoon on heikentynyt. Yhä useammin ihmiset etsivät työpaikkaansa sellaisista yrityksistä, jotka kuvastavat heidän persoonallisuuttaan ja vakaumustaan. Yrityksille tämä on tilaisuus osoittaa niiden yhteiskunnallinen merkitys.

Mielikuva yrityksestä = brändi.

Maailmalla nousussa on myös brandstanding. Termi liittyy vahvasti kasvavaan aitouden tarpeeseen. Se viittaa brändiin, jolla on aidot arvot ja joka ei pelkää ottaa kantaa tärkeisiin asioihin. Brändit eivät voi enää ilmaista yhteiskunnallista kiinnostustaan ilman aitoutta. Niiden on otettava kantaa pysyäkseen merkityksellisinä. Nykypäivän kuluttajat ovat myös valmiita näkemään vaivaa löytääkseen aitouden. 64 prosenttia kuluttajista tekee ostopäätöksensä arvoihin perustuen (lähde: Edelmann Earned Brand Study).

Varsinkin millenniaalit ja sitä nuoremmat sukupolvet kiinnittyvät brändeihin, jotka ottavat kantaa ja ovat vastuullisia. Ja kasvollisia.

Muutos on jo meillä

Me olemme myös Groundissa eläneet viime syksystä lähtien tiukasti kiinni integraatiossa – yhdessä kumppanimme mainostoimisto Briiffin kanssa. Yhteinen missiomme ja tehtävämme ison kuvan näkijöinä ja sparraajina on kirkastunut. Hienointa on, että voimme tällä tavoin tuoda yhä enemmän lisäarvoa asiakkaillemme. Luomme ratkaisuja, jotka erottuvuudellaan vaikuttavat ihmisten perimmäisiin tunteisiin, asenteisiin ja toimintaan.

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?