BLOGI

Vastuullista työminän tuuletusta

— Heli Järvelä

Milloin olet viimeksi saanut oikeasti pohtia omaa työminääsi, työelämän arvomaailmaasi tai asiantuntijuuttasi ja osaamistasi? Milloin olet viimeksi voinut todeta, että olet oikeasti tehnyt jotain vastuullista työssäsi – etkä vain puhunut siitä?

Minusta tuli alkuvuodesta Turun yliopiston mentori. Olen aina ollut kiinnostunut koulutuksesta, kouluttautumisesta, elinikäisestä oppimisesta ja tietysti vuorovaikutuksesta. Haluan jatkuvasti myös itse oppia uutta, joten siksi otin mentoripestin vastaan. Mikäpä olisi parempi tapa reflektoida omia kokemuksia ja näkemyksiä kuin avoimet keskustelut oman alan opiskelijan kanssa?

Mentorointi on kokemusten, näkemysten ja osaamisen välittämistä kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa. Mentoroinnissa työelämässä pidempään ollut mentori auttaa mentoroitavaa eli aktoria hahmottamaan oman alansa mahdollisuuksia ja löytämään omia osaamisalueitaan. Keskusteluissa sivutaan myös elämään yleisimmin liittyviä asioita. Tavoitteena on tukea valmistuvan opiskelijan siirtymistä työelämään.

Pieniä suuria helmiä

Tapaamiset mentoroitavani kanssa ovat alkaneet hyvin avoimesti ja luottamuksellisesti. Alkuun keskustelu oli hieman haparoivaa, uuteen ihmiseen tutustumista, mutta pian me molemmat ymmärsimme, missä juuri minä voin häntä auttaa.

Tapaamme noin kerran kuukaudessa. Keskustelumme eivät noudata mitään tiettyä kaavaa, vaan ne rönsyilevät. Jokaisesta keskustelusta löydämme aina jonkun pienen tai isommankin helmen, joka vie sekä häntä että minua työelämän ajattelussa eteenpäin.

Ja juuri näiden helmien vuoksi esitänkin, että jokaisen työelämässä olevan tulisi aktiivisesti hakea tulevilta ammattilaisilta uusia näkemyksiä ja alan uusimpia trendejä oman osaamisen laajentamiseksi. Kutsun sitä työminän tuulettamiseksi.

Arvokasta vastuullisuutta

Väitän, että mentorointi on hieno vastuullisuuden teko. Sekä yksilöltä että organisaatiolta. Mentorina olet vastuullinen työelämän edustaja, joka välittää uusista työelämään tulijoista ja kertoo heille työelämän pelisäännöistä. Tässä vuorovaikutuksessa kuilu opiskelun ja työelämän välillä pienenee. Mitä valmiimpi opiskelija on työelämään tullessaan, sitä nopeammin hän pääsee osaksi työyhteisöä ja sitä nopeammin hän voi auttaa omaa organisaatiotaan menestymään. Organisaatiolle vastuullisuutta on, että se antaa työntekijälle mahdollisuuden osallistua mentorointi-ohjelmaan ja käyttää siihen työaikaa. Tällaiselle organisaatoille vastuullisuus on teko ei pelkkiä sanoja.

Aika, jonka mentorina annat aktorille, on arvokasta sekä sinulle itsellesi että organisaatiollesi. Mentorointi antaa verkostoitumismahdollisuuksia, uusia näkökulmia ja ajatuksia. Jos harkitset mentorointia, suosittelen sitä lämpimästi. Arvaan, että ajattelet aikasi riittämistä ja ehkä myös sitoutumisen taakkaa, mutta oman kokemukseni mukaan mentorointi ei vie vaan tuo. Ota haaste rohkeasti vastaan ja tee vastuullinen teko.

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?