BLOGI

Vastuullisesti valittuja sanoja

— Anna Saarenoja

Viime päivät on puhuttu sananvapaudesta, eikä ihme. Toimittajat ilman rajoja -järjestö valitsi Suomen lehdistönvapauden ykkösmaaksi tänä vuonna jo seitsemännen kerran.

Eilen vietettiin maailman sananvapauden ja lehdistönvapauden päivää, ja lukuisat media-alan järjestöt ja yhdistykset puolustivat vastuullista sanankäyttöä esimerkiksi sanomalehdissä julkaistun yhteisilmoituksen voimin.

Sosiaalisessa mediassa taas on meneillään Journalistiliiton #sananvastuuvala-kampanja, jossa muun muassa toimittajat, tiedottajat, kirjailijat, järjestöt ja poliitikot ovat jakaneet valaa vastuullisesta viestinnästä.

Yli 15 toimittajavuoden jälkeen hyppäsin hiljattain viestintätoimiston riveihin Groundiin. Vaikka olen luopunut journalismista, en kuitenkaan ole valmis tinkimään journalistisista työtavoistani eli faktojen tarkistamisesta, jatkokysymyksistä, avoimuudesta ja kokonaisuuksien ymmärtämisestä. Luotan uutisnenääni, vaikka sitä ei tarvitse joka paikkaan enää tunkeakaan.

– Siis eikö tämä tiedote ollut tarkoitus tehdä yrityksemme kannalta myönteisessä hengessä, ihmetteli eräs asiakas.

– Joo, mutta haluan tietää tästä lisää. Tehtäväni on haastaa sinua ja kysyä nekin kysymykset, joita et itse tulisi ajatelleeksi, selitin häkeltyneelle haastateltavalle.

Nykyään me kaikki olemme medioita. Missä on ihmisten välistä vuorovaikutusta, siellä on myös aina jonkinlainen media – riippumatta siitä, kuunnellaanko radiota, päivitetäänkö Instagramia vai ruokitaanko huhupuheita.

Juuri tästä syystä viestinnän on oltava yhä läpinäkyvämpää. Toimittajana olen solahtanut sujuvasti Groundiin, missä asiakkaita rohkaistaan toimimaan modernissa viestintäympäristössä avoimesti ja vastuullisesti, keskustellen sekä erilaisia näkökulmia ja lähteitä kuunnellen. Viestintä on meille totuutta, tunnetta, hyviä tarinoita ja vastuullisesti valittuja sanoja.

Ilmaisen itseäni ihmisoikeuksia kunnioittaen. Vihapuhe ei vaienna minua. Kannan vastuun sanoistani. #sananvastuuvala

Groundilaisena vannon valan myös koko toimistomme puolesta.

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?