BLOGI

Totuuden jälkeinen yhteiskunta vaatii parempaa viestintää

— Johanna Salovaara

Hyvät tiedeihmiset,

Tarkoitan teitä, jotka työksenne tutkitte, analysoitte, selvitätte, pohditte ja teette johtopäätöksiä.

Suomeenkin on rantautunut termi post-fact society tarkoittaen yhteiskunnallista keskustelua, jossa faktojen sijaan jylläävät tunteet ja relativismi. Totuudella ei ole enää niin väliä, koska hei, tämä on mun näkemys aiheesta ja mulla on oikeus mun omaan mielipiteeseen.

Keskustelun taso on näilläkin leveysasteilla muuttunut, eikä meidän kannata kauaa naureskella amerikkalaisille, kun nostivat Trumpin presidenttiehdokkaaksi tai briteille, kun ajoivat maan Brexitiin. Iso osa suomalaisistakin janoaa tunteisiin vetoavia, samaistuttavia, kansan syvien rivien äänellä kerrottuja tarinoita. Näiden tarinoiden totuuspohja on hatara, mutta se ei ole tärkeää. Tärkeää on näyttää elitisteille mistä kana niin sanotusti kusee.

Näinä aikoina tarvitsemme siis, ehkä enemmän kuin koskaan, hyvää viestintää tieteentekijöiltä. Tarvitsemme tiedon ja totuuden soihdunkantajia, jotka osaavat pukea faktat sellaiseen muotoon, että kansa sen ymmärtää. Esimerkiksi infografiikaksi, blogiteksteiksi tai twiiteiksi.

Monet itseään kunnioittavat tutkijat värähtävät inhosta tässä kohtaa. Pelkkä ajatuskin pitkäjänteisen työn tai vaativien, moniselitteisten tutkimustulosten pukemisesta some-seksikkääseen muotoon saattaa kuulostaa sielunsa myymiseltä.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että lisätään vettä tunnetalouden myllyyn kosiskelemalla median ja suuren yleisön huomiota raflaavilla otsikoilla.

Kyse on siitä, arvoisat tieteilijät, että tämä yhteiskunta tarvitsee teitä ja teidän tietoanne. Teidän pitää kertoa meille, miksi on tärkeää, että naiset rikkovat lasikattoja työelämässä. Tai miksi maahanmuuttajat kannattaa ottaa mukaan poliittiseen päätöksentekoon. Tai miten historiaa tuntemalla voi ymmärtää myös tätä aikaa tai mitä hyötyä filosofiasta tai puutarhanhoidosta on muilla elämänalueilla.

Hyvällä viestinnällä tieto tavoittaa ihmiset. Sosiaalinen media mahdollistaa öykkäreiden mölyämisen, mutta se mahdollistaa myös sen, että me opimme itseämme viisaammilta asioita, jotka eivät ylitä perinteisen median korkeaa uutiskynnystä. Itse asiassa, jos rakennat ammattitaidolla tieteenalasi näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, saattaa perinteinenkin media kiinnostua sinusta ja sanomastasi.

Hyvä viestintä yksinään ei pelasta yhteiskuntaamme totuuden jälkeiseltä ajalta, sillä merkittävää roolia näyttelee ihmisen halu vastaanottaa tietoa. Mutta viestintätaidot ovat erinomainen kohta aloittaa työ sivistymättömyyden rummutusta vastaan. Työsarkaa nimittäin riittää.

Johanna Salovaara
Twitter: @JohannaSalovaar

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?