Sosiaalinen media vaikuttaa yhä enemmän verkko-ostajiinSuomalainen verkko-ostaja on verkkokauppalojaali ja suosii suomalaisia verkkokauppoja. Entistä tärkeämpää verkosta ostajalle on muiden kävijöiden tuotearvostelut sekä se, mitä tuotteesta tai yrityksestä puhutaan sosiaalisessa mediassa. Peräti yhdeksän kymmenestä suomalaisesta lukee toisten kuluttajien arvosteluja ennen tuotteen ostamista. Ja puolet heistä on myös sitä mieltä, että toisten kuluttajien arvostelut ovat joko erittäin tärkeitä tai melko tärkeitä ostopäätöksen tekemisessä. Tiedot käyvät ilmi verkkokaupan ratkaisutoimittajan Descom Oy:n teettämästä verkkokauppatutkimuksesta, johon vastasi 1000 suomalaista.

Sosiaalisen median rooli verkko-ostamisessa korostuu: tuotearvosteluilla on jo monissa tapauksissa ratkaiseva merkitys ostopäätökseen. Kyselyn mukaan seitsemän kymmenestä käyttää jo erilaisia sosiaalisen median yhteisöpalveluja (Facebook, Twitter, LinkedIn jne.). Eniten sosiaalista mediaa käytetään yhteydenpitoon ystävien ja sukulaisten kanssa, mutta jo yli puolet suomalaisista etsii sitä kautta tuotteista alennuksia (56 %) ja lisätietoa tuoteuutuuksista (53 %).

Vastaajista joka neljäs (26 %) sanoi sosiaalisessa mediassa käytävän keskustelun vaikuttavan ostopäätöksiin erittäin paljon tai melko paljon. Vain 16 % vastaajista oli sitä mieltä, ettei sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu vaikuta ostopäätöksiin lainkaan.

Suomalaiset ovat verkossa uskollisia kuluttajia

Suomalaisten verkko-ostaminen on yllättävän keskittynyttä. Neljä viidestä (82 %) suomalaisesta käyttää vain 2–5 eri verkkokauppaa ostoksiinsa, mikä puhuu selkeästi sen puolesta, että suomalaiset ovat verkossakin varsin uskollisia kuluttajia. Lisäksi tunnettuus ja luotettavuus ovat edelleen tärkeitä kriteerejä verkkokauppojen valinnassa.

Jo viidesosa kuluttajista tekee verkkokauppaostoksia 1–2 kertaa kuukaudessa. Suurin osa suomalaisista tekee kuitenkin verkko-ostoksia 1–4 kertaa puolessa vuodessa (41 %). Enemmän kuin joka kolmas (35 %) vierailee verkkokaupoissa viikoittain, kuitenkaan tekemättä ostoksia.

– Suomalaisissa kuluttajissa on edelleen runsaasti potentiaalia verkkokaupan kasvulle, sanoo Descomin johtava konsultti Juha Luomala. Viikoittaisten vierailijoiden suuri määrä kertoo siitä, että verkkokaupoista haetaan myös paljon tuotetietoa.

Suomalaisten luottamus ulkomaisiin verkkokauppoihin ei ole kasvanut, sillä yli puolet vastaajista (54 %) sanoo tekevänsä alle 10 % ostoksistaan ulkomaisista verkkokaupoista.

Kuluttajat haluavat verkkokaupoilta henkilökohtaista palvelua

Tutkimus tukee sitä trendiä, että jatkossa verkkokaupat kohdentavat tuotetarjontaa ja markkinointia entistä asiakaskohtaisemmin. Lisäksi asiakkaiden tarve henkilökohtaiselle palvelulle tulee näkymään verkkokauppojen toiminnassa.

Erityisen huomionarvoista on se, että 92 prosenttia vastaajista koki joko positiivisena tai neutraalina sen, että verkkokauppa seuraa heidän ostokäyttäytymistään. Ostokäyttäytymisen analysoinnin pohjalta kehittynyt verkkokauppa voi tarjota henkilökohtaista palvelua ja kohdentaa tarjouksia paremmin.

– Seuranta koetaan positiivisena osittain myös siksi, että ns. tavalliset ihmiset ovat tulleet verkkokauppojen asiakkaiksi. Tavalliset suomalaiset vaativat palvelua ja henkilökohtaisuutta. Liian usein verkkokaupat ovat vain sähköisiä tilausten vastaanottokeskuksia, mutta tämä aika alkaa jo olla ohi, sanoo Luomala.

Kyselytutkimus toteutettiin sähköisenä paneelitutkimuksena heinä-elokuussa 2011. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Tutkimuksen toteutti Innolink Research Oy.

Lisätietoja:
Johtava konsultti Juha Luomala, Descom Oy, puh. 050 539 9323, email juha.luomala(at)descom.fi
Tutkimusjohtaja Mikko Kesä, Innolink Research Oy, puh. 0400 203 494, email mikko.kesa(at)innolink.fi

Descom Oy on sähköisen liiketoiminnan suunnannäyttäjä Suomessa. Vuonna 1997 perustettu Descom lisää asiakkaiden kilpailukykyä rakentamalla sähköisen kaupankäynnin ja sähköisen asioinnin ratkaisuja. Descom on vastannut maan suurimpiin kuuluvien verkkokauppojen ja portaalien toimituksista niin yrityksille kuin julkishallinnon organisaatioille. Descom on toteuttanut verkkokaupat mm. Stockmannille, Hobby Hallille ja Hong Kongille. Descom toteuttaa ratkaisut IBM:n teknologialla. Yhtiön palveluksessa on 180 työntekijää Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella. http://www.descom.fi