BLOGI

#Olisinpatiennyt – 10 neuvoa viestinnän untuvikoille

— Jaana Parkkola

Kulunut viikko on tärkeä merkkipaalu monelle nuorelle, jotka ovat siirtyneet koulun penkiltä elämän ensimmäiseen kesätyöhön, viestinnän harjoitteluun tai jopa oman alan työpaikkaan. Pysähdyimme Groundissa miettimään, millaisin ajatuksin ja tuntein aloitimme työuramme ja miten neuvoisimme näitä nyt samassa tilanteessa olevia nuoria. Aihe puhututti myös viestintäammattilaisten ProCom-päivässä, jossa kuulimme vinkkejä muiltakin viestintäalan konkareilta.

Maaret Kallion ja Helsingin Sanomien käynnistämässä #olisinpatiennyt-kampanjassa kannustetaan ihmisiä jakamaan viisaita sanoja nuorelle itselleen. Kokosimme nyt yhteen kymmenen vinkkiämme erityisesti niille nuorille, jotka ovat vasta aloittaneet taipaleensa viestintäalalla:

1) Olisinpa tiennyt, että tekemällä oppii – oikeastaan kaiken. ”Viestinnän opiskelijana on mahdotonta valmistautua siihen kaikkeen, mitä alan töissä tarvitaan. Tekemisen kirjo on valtava”, kuvailee juniorikonsulttimme Eveliina Miettunen. Kaikkea ei tarvitse tietää tai osata, eivät konkaritkaan osaa. Ja sen mitä ei osaa, voi sanoa rohkeasti ääneen.

2) Olisinpa tiennyt, että omat ajatukset ja mielipiteet kannattaa tuoda esiin. ”Ennen vanhemmat neuvoivat nuorempaa, nyt on vuorovaikutteisempaa. Nuorten ajatuksia ja osaamista arvostetaan. Hyödynnä sitä!” rohkaisee Fazer Groupin viestintäpäällikkö Taina Lampela-Helin. Tainan neuvoja kannattaakin kuunnella, sillä hän pokkasi juuri ProComin viestintäpalkinnon Fazerin Sirkkaleipä-lanseerauksella.

3) Olisinpa tiennyt, että hyvin tehty työ palkitaan lisätyöllä, myös myönteisessä mielessä. ”Kunnianhimoisesti tehty työ kantaa pitkälle”, muistuttaa ProComin toimitusjohtaja Elina Melgin. Joskus jopa niin pitkälle, että siitä saa ProCom-palkintoja.

4) Olisinpa tiennyt, ettei pelkkä hyvin tehty työ riitä. Omien verkostojen luominen ja hyödyntäminen on tärkeää. Lähes kuka tahansa on valmis antamaan neuvoja ja apua niitä tarvitsevalle. Hyödynnä siis verkostojesi osaamista – ja anna hyvän kiertää.

5) Olisinpa tiennyt, että välillä on tärkeää pysähtyä omien tavoitteiden ja arvojen äärelle. Omista unelmista kannattaa puhua ääneen ja keskustella ajatuksista myös ulkopuolisten kanssa. Mitä asioita haluan työltä ja uralta? Onko työni omien arvojeni mukaista?

6) Olisinpa tiennyt, ettei työuran alussa tarvitse vielä tietää, mitä haluaa. ”Työuran alussa ei tarvitse tietää mihin päätyy. Siitä ei tarvitse stressata, vaan pikemminkin etsiä rauhassa omaa polkua”, Melgin neuvoo. Ura ei ole putki, vaan mahdollisuuksien labyrintti, jossa oma polku ehtii vaihtua moneen kertaan.

7) Olisinpa tiennyt, että välillä voi antaa ajatuksen karata. ”Ajattele suuresti! Suomi on pieni maa, ja usein kannattaakin hakea inspiraatiota ja ideoita ulkomailta”, Lampela-Helin kannustaa. Uskalla siis unelmoida.

8) Olisinpa tiennyt, että kehitys tapahtuu juuri silloin, kun sitä ei itse ymmärrä. ”’Turhalta tuntuvista asioista oppimisen hienous’ paljastuu usein vasta paljon myöhemmin. Joskus se työtehtävä, jossa ei ole nähnyt mitään kehittymisen mahdollisuuksia, onkin osunut matkan varrelle vain opettaakseen korvaamattomia taitoja”, seniorikonsulttimme Tiina Koutajoki maalailee. Eikö neuvo suorastaan huou kokemusasiantuntijuutta?

9) Olisinpa tiennyt, että kaikkein suurin epäonnistuminen onkin lopulta kaikkein suurin opetus. Tämän oivallus vaatii toki sitä, että pahin tunnekuohu on ensin laantunut.

10) Olisinpa tiennyt, että parhainta on arki ja ihmiset, eivät suoritukset. Työ ei ole vain työtä, vaan tärkeä osa elämää. Työkavereista voi tulla ystäviä, jotka kulkevat mukana, vaikka työpaikka vaihtuukin.

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?