BLOGI

Mitä vaalit opettavat meille viestinnästä?

— Päivi Saarinen

Politiikan superviikko on alkanut, vaaleihin on enää vajaa viikko aikaa. Nyt on aika odottaa, että puolueet nousevat viimeistään barrikadeille ja kutsuvat äänestäjiä luokseen.

Politiikasta ja vaaleista kiinnostuneena kansalaisena olen huolestuneena seurannut puolueiden viestintää ja median tekemiä nostoja eri aiheista. Löydänkö itseni ja poliittisen omatuntoni sieltä jostain seasta? Miten minun ja perheeni elämään vaikuttaisi millainenkin vaalitulos?

Usein viestintätoimistoilta kysytään apua siihen, miten erottautua kilpailijoista. Ja miten se viestinnän avulla tehdään. Politiikassa näyttää valitettavasti olleen toisin päin. Nyt näyttäisi siltä, että apua on haettu nimenomaan siihen, miten ei erotuttaisi muista.

Helsingin Sanomat tutki muutama viikko sitten ansiokkaasti sitä, miten hyvin kansalaiset yhdistävät vaalilauseet ja puolueet toisiinsa. Eivät yhdistäneet. Syynä se, että vaalilauseet ovat hämmentävän samankaltaisia. Puolueiden arvot eivät näkyneet vaalilauseissa riittävän hyvin. Yhden haastatellun mielestä ”kaikki puolueet ovat tasaisen yksinkertaisia”.

Tänä päivänä yritysviestintä on pitkälti tarinoita, merkitysten ja yhteyden hakemista ihmisten arkeen. Ne kiinnostavat mediaa ja samalla myös lukijoita, asiakkaita. Mutta yrityksillekin tarinan rakentaminen ja merkitysten hakeminen on sitä vaikeampaa, mitä suurempaa joukkoa asiakkaita pitää puhutella. Mitä suurempi joukko, sitä erilaisempi merkitys jokaiselle ihmiselle.

Ymmärrän hyvin, että puolueiden on vaikea kiteyttää sanomaansa ja merkitystään. Kun pitäisi puhutella kaikkia suomalaisia. Ja rakentaa isoja tarinoita. Joskus väistämättä isojen asioiden ääressä pienet asiat unohtuvat ja tuntuvat merkityksettömiltä. Onhan seuraavan hallituksen pelastettava koko Suomi konkurssilta.

Mutta samoin kuin yritysviestinnässä, myös politiikassa tärkeää on hakea sävyjä ja merkityksiä, kertoa niistä ymmärrettävästi ja selkeästi. Aidosti. Erottautumalla.

Olisiko nyt momentum erottautua sillä pienellä tarinalla?

Lisää tunnetta, tarinoita ja merkityksiä peliin, hyvät ehdokkaat! Vedotkaa meihin äänestäjiin, kertokaa, mitä mieltä olette. Superviikko on kohta ohi!

Päivi Saarinen

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?