BLOGI

Lahjaksi vihreämpi ja vastuullisempi joulu

— Eveliina Miettunen

Lahjaksi vihreämpi ja vastuullisempi joulu

Joulu on ennen kaikkea ilon, lämmön ja yhdessäolon aikaa. Usein tärkein kuitenkin unohtuu, ja joulunajasta tulee kiireen ja kuluttamisen juhla. Kestävän kuluttamisen asiantuntija Elina Ovaskainen ja groundilaiset keräsivät yhteen parhaat vinkit vihreämpään ja vastuullisempaan joulunviettoon.

Joulunviettoon kuuluvat perinteisesti notkuvat herkkupöydät, kuusen alta pilkistävät lahjapaketit ja kimaltelevat koristeet. Tärkeintä joulussa on kuitenkin yhdessä oleminen, nauttiminen ja rauhoittuminen.

– Meillä kaikilla on ihania perinteitä, joihin kuuluu tunnelma, yhdessäolo ja hiljentyminen. Nämä aineettomat asiat ovat niitä, jotka jäävät mieleen ja muistoihin materian sijaan, muistuttaa kestävän kuluttamisen, ruokahävikin ja kokeilukulttuurin asiantuntija Elina Ovaskainen Motiva Oy:stä.

Olennainen ja monille myös tärkein osa joulua on herkuttelu ja hyvästä ruuasta nauttiminen. Usein ruokaa ostetaan kuitenkin liikaa, ja vatsojen lisäksi täyttyvät myös jäteastiat.

– Ruokahävikki on yksi joulunajan suurimmista ympäristökuormittajista. Säästät niin luontoa kuin omaa lompakkoasi suunnittelemalla, kuinka monelle ja kuinka moneksi päiväksi ruokia tehdään, Elina muistuttaa.

Perinteinen suomalainen joulupöytä on kiitettävän kasvispainotteinen laatikkoineen ja rosolleineen, mistä voisikin ottaa mallia ympäri vuoden. Perinteitä kannattaa kuitenkin myös rikkoa ja tehdä joulupöydästä oman näköinen.

– Jos lanttulaatikko siirtyy vuodesta toiseen syömättömänä roskiin, korvaa se jollain niin herkullisella, ettei muruakaan päädy roskikseen.

Vain toivottuja lahjoja

Monelle kuusi tuo kotiin sekä tutun tuoksun että joulutunnelman. Myös koristeluissa voidaan huomioida kiertotalous ja kestävä kuluttaminen.

– Turhan krääsän määrää voi helposti karsia jättämällä heräteostokset kauppaan. Uusien koristuksien sijaan voit tuunata vanhoja koristeita tai hyödyntää kierrätyskeskusten ja kirpputorien loputonta joulukoristevalikoimaa, Elina vinkkaa.

Ostamalla vain toivottuja ja ajatuksella valittuja lahjoja teet sekä ekoteon että ystävän palveluksen. Pukinkonttiin mahtuu myös erilaisia aineettomia lahjoja, kuten lahjakortteja, elämyslahjoja ja lahjoituksia.

Paras lahja maapallolle on oman ympäristökuorman pienentäminen ympäri vuoden. Tekisitkö tänä uutenavuotena lupauksen yhteisen maapallomme hyväksi?

– Ympäristövaikutukset syntyvät arjen pienistä teoista. Alkuun pääset tekemällä seuraavan uudenvuodenlupauksen: tiputan kodin sisälämpötilaa, lisään kasvisten syöntiä ja liikun mahdollisimman paljon julkisilla liikennevälineillä, pyörällä tai jalan. Näillä pääsee jo pitkälle.

Asiantuntijan vinkit kestävämpään joulunaikaan:

1. Koristele kierrättäen
Tuo kotiin jouluilmettä kierrättäen. Vanhoja joulukoristeita on helppo tuunata, ja kierrätyskeskusten ja kirpputorien joulukoristehyllyt ovat loputtomat.

2. Anna aineettomia lahjoja
Anna lahjaksi jotain, mitä saaja todella tarvitsee. Hyödynnä myös erilaisia aineettomia lahjoja, kuten lahjakortteja, elämyslahjoja ja lahjoituksia.

3. Panosta joulupöydässä laatuun, älä määrään
Jouluna saa herkutella, joten kata joulupöytään omia suosikkiruokiasi. Jätä ostamatta ”pakolliset” ruokalajit, jotka jäävät syömättä. Ruokahävikin vähentämiseksi muista jämäruuat – katso groundilaisten reseptit täältä!

4. Tee kinkkutemppu
Paistorasvasta polttoainetta! Palauta kinkkurasva pestyssä maitopurkissa yhteen 230:stä Kinkkutemppu-palautuspisteestä. Lue lisää ja löydä lähin palautuspisteesi täältä!

5. Ennusta ekologisesti
Pian loitsitaan ja ennustetaan alkavaa vuotta. Älä ole tinakenkätyttö, vaan kierrätä viimevuotiset tinat tai vaihda ekologisempaan mehiläisvahaan.

6. Tee uudenvuodenlupaus ympäristölle
Muista tehdä ekotekoja ympäri vuoden. Luvataanko yhdessä vähentää yksityisautoilua, syödä enemmän kasviksia ja panostaa kestävämpään kuluttamiseen? Tee elämäntapatesti ja omat lupauksesi Sitoumus2050-sivustolla!

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?