BLOGI

Kymmenen hyvää työkalua ihmisille, jotka eivät ole graafikoita

— Groundilaiset

Viestintäkonsultti Eija Väliranta testasi muutamia esitys-, infografiikka- ja visualisointityökaluja, joilla graafikon koulutuksella varustautumatonkin saa asiansa pyöräytettyä mieleenpainuvaan muotoon.

Osa testaamistani työkaluista on ilmaisia, tai ainakin niistä on tarjolla ilmainen karvahattumalli tai kokeiluajanjakso. Toki useammassa ohjelmassa ilmaisversiolla ei pääse pitkälle, vaan laajemmat ominaisuudet edellyttävät yleensä kuukausimaksua.

Vaikka näistä palveluista ja työkaluista on hurjasti apua oman työn suunnitteluvaiheisiin ja luonnosteluun, en vieläkään yllä graafisessa ilmaisussani ammattilaisen tasolle. Siksi haluan jatkossakin turvautua oman graafikon ammattitaitoon eli näkemykseen, kokemukseen ja nopeuteen. Ja oppia itse siinä sivussa.

1. PowerPoint
Vanha ystävämme PowerPoint on tullut käyttäjäystävällisemmäksi ainakin Office 365 -tilaajille. Siinä on nimittäin mukana suunnittelutyökalu, joka sovittaa diaan lisätyn sisällön esitaitettuihin pohjiin. Suunnitteluideat näkyvät Rakenne-välilehden oikeassa laidassa. Tällaisia esitysohjelmiin sisäänrakennettuja, automatisoituja työkaluja saisi olla tarjolla enemmänkin.

2. Prezi
Prezissä esitys luodaan sijoittamalla grafiikkaobjekteja ja tekstiä piirtoalueelle, jossa ne nivotaan kokonaisuudeksi luomalla osioita yhdistävä polku. Lopputulos on eräänlainen digitaalinen kartta, jossa voi liikkua ketterästi paikasta toiseen ja zoomata lähelle ja kauas. Prezissä ei siis hypitä sivulta toiselle kuten PowerPointissa, ja siksi Prezissä voi käyttää totutusta poikkeavia etenemis- ja siirtymätapoja. Täytyy myöntää, että juuri nuo yllättävät siirtymistavat tekevät Prezistä viehättävän ja katsojalle mieluisan tavan vastaanottaa tietoa. Ja mikä parasta, Prezissä on valmiina 970 erilaista esityspohjaa, joita voi muokata oman tarpeensa mukaan. Ja jos noista ei mikään ole sopiva, lisää valmiita pohjia löytää Prezibase.comista. Prezi Workshop -sivulla on opetusvideoita, ja siellä voi myös ilmoittautua webinaareihin ja interaktiivisiin opetussessioihin.

3. Infogram
Infogram on melko käyttäjäystävällinen ja selkeä palvelu, mutta sen kanssa saa treenata muutamaan otteeseen, ennen kuin ohjelman kanssa pääsee vauhtiin. Infogramilla tehtyjä infografiikoita, kaavioita, piirakoita ja karttoja voi lisätä näppärästi myös Prezi-esitykseen. Infogramissa on viisi eri käyttäjätasoa, joista Basic on ilmainen. Maksullisissa versioissa on tarjolla 35 eri tyyppistä kaaviota (Infogramin mukaan 35+), 500 erilaista karttaa ja miljoona kuvapankkikuvaa. Lisäpalveluita ja -herkkuja saa rahalla.

4. Piktochart
Piktochartilla voi tehdä infograafeja, 4:3-kuvasuhteen dioja presentaatioihin ja printattavia julisteita, raportteja tai vaikka kortteja. Palvelussa on yli 600 valmista, muokattavaa sapluunaa, ja mikä parasta, infograafit voidaan tuottaa HTML:nä, joten ne ovat omiaan web-julkaisuihin. Kannattaa vilkaista opetusvideo ennen kuin käy Piktochartiin käsiksi. Piktochartilla on aikamoinen referenssilista: sitä käyttävät muun muassa Forbes, The Guardian ja Techcrunch.

5. Canva
Canvaan ihastuin heti kättelyssä. Sen suunnittelukoulu auttaa pääsemään alkuun ja innostaa esimerkeillään käyttäjää kokeilemaan uusia juttuja ja opettelemaan uutta. Valmiita pohjia on muun muassa Twitter- ja Facebook-julkaisuihin ja kansikuviin, julisteisiin, Instagramiin, esityksiin, ansioluetteloihin ja vuosikirjoihin. Tuntuu että Canvassa on juuri minun kaltaisen viestijän tarpeisiin sopivat elementit ja tyylikkäät ehdotukset. Ja mikä parasta palvelua voi käyttää melkein kaikilta osin suomeksi. Canva-sovelluksen voi ladata iPhoneen ja Androidiin. Palvelu on ilmainen, Premium-kuvat ja -vektorit maksavat dollarin kipaleelta.

6. Visme
Visme on näppärä monitoimityökalu, jolla tekee paljon muutakin kuin näyttäviä infografiikoita. Vismen kirjastossa on mittava määrä ikoneita, kuvia ja fontteja, joilla saa aikaan varsin näyttäviä esityksiä, vaikka Vismen valmiit sapluunat eivät olekaan yhtä tyylikkäitä kuin Canvan vastaavat. Vismessä voi tehdä myös animaatioita ja luoda interaktiivisia elementtejä. Kattava opetusblogi auttaa Vismen käytössä alkuun.

7. Easel.ly
Easelly on nimensä mukaisesti nopea ja helppo työkalu infografiikan tekemiseen. Valmiita sapluunoita ja kuvia on palvelussa tarjolla tuhansia, joten sapluunoita voi muutella mieleisekseen lähes loputtomasti. Easellyn ilmaisversiossa voi käyttää 60 kuvaa ja kymmentä eri fonttia, Pro-tilin käyttäjä pääsee käsiksi 680 000 kuvaan ja yli 50 eri fonttiin.

8. Blugraphic
Blugraphic sopii Adobe Illustratorin tai Inkscapen alkeet hallitsevalle. Palvelu tarjoaa suunnittelun avuksi ja inspiraatioksi kuvia, kuvakkeita, taustoja ja fontteja. Blugraphic tarjoaa myös valmiita UI-sapluunoita esimerkiksi sovelluksiin ja mockuppeja erilaisiin pakkauksiin, laitteisiin ja esitteisiin. Blugraphicin tarjoamia tuotteita saa käyttää veloituksetta, mutta lisenssiteksti kannattaa tavata tarkoin. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen palvelu!

9. Envato Elements
Envato on oiva työkalu esimerkiksi WordPressin käyttäjälle, koska sen vuosimaksu sisältää yli 400 WP-teemaa ja -plugaria. Kuukausimaksun valitseva ei näitä WP-herkkuja saa. Palvelun ilmaisversio on erittäin rajallinen, sen sijaan maksaville käyttäjilleen Envato lupaa satoja tuhansia digitaalisia tuotteita, joita voi käyttää sekä omiin että kaupallisiin töihin. Envato Element License -sivulla kerrotaan selkeästi, miten näitä digitaalisia tuotteita saa käyttää ja päinvastoin. Ammattilaisen valinta.

10. Venngage
Venngage tarjoaa selkeitä infografiikkasapluunoita, jotka on jaoteltu käyttäjän osaamistason mukaan kahteen kategoriaan: beginner ja intermediate. Valmiit sapluunat ovat melko selkeitä, joskin kovin amerikkalaisen näköisiä. Plussaa selkeästä opetusvideokirjastosta.

Näiden kymmenen testaamani työkalun joukosta erottui kolme kovaa, joihin aion perehtyä syvällisemmin ja käyttää myös jatkossa:
1. Canva
2. Prezi
3. Blugraphic

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?