Herkkusuiden kestävä joulu

Groundilaisten parhaat jämäreseptit.

Joulun klassikot taipuvat moneen

Kestävän joulumenun resepti on yksinkertainen: hanki vain sen verran tarjottavaa, että kaikki varmasti menee. Jos tämä ei yrityksestä huolimatta onnistu, ei kinkkua, pipareita – tai varsinkaan Baileysia – kannata heittää pois. Kokosimme avuksi groundilaisten ihanimmat jämäreseptit. Testaa ja nauti! 

Tutustu myös muihin vihreämmän ja vatuullisemman joulun vinkkeihimme.

 

Piparimysli

Tähän herkkuun voit laittaa melkein mitä vaan. Sekoita kaurahiutaleita ja -leseitä, kookoshiutaleita, fariinisokeria, kuivattuja viikunapaloja, karpaloita ja aprikoosisuikaleita, rusinoita sekä murskattuja pipareita, ja maistuva mysli on valmis! Paahdetun version saat, kun sekoitat ensin kaurahiutaleiden, leseiden ja fariinisokerin joukkoon oliivi- tai kookosöljyä ja paistat mysliä 175 asteessa 25–30 minuuttia. Kääntele mysliä pari kertaa paistamisen aikana. Kuivatut hedelmät, kookoshiutaleet ja piparit kannattaa sekoittaa joukkoon vasta paistamisen jälkeen. Tai riippuu siitä, kuinka palaneen mausta tykkäät.

Karamellipossu

Koko joulukinkun voisi oikeastaan nauttia tässä muodossa. Mittaa kattilaan desi vettä, desi osterikastiketta, kaksi desiä soijakastiketta, kolme desiä ruokosokeria, puoli desiä tomaattipyreetä ja yksi viipaloitu chili. Kuumenna soosi ensin kiehuvaksi, ja keitä sitten hiljalleen ilman kantta noin puoli tuntia. Kastikkeen karamellisoituessa uppopaista noin 600 grammaa kinkkukuutioita kauniin ruskeiksi ja rapeiksi. Mitä pienempi kattila, sitä useammassa erässä kuutioiden upotus kannattaa hoitaa. Avaruudellisesta hahmotuskyvystä on tässä hyötyä. Viimeistele kastike sekoittamalla siihen noin kolme ruokalusikallista riisiviinietikkaa. Tsekkaa maku lusikallisten välillä, jotta oikea balanssi löytyy. Pyörittele possukuutiot karamellikastikkeessa, ja nauti paahdettujen pinjansiementen ja tuoreen korianterin kanssa. Varo nielaisemasta kieltä mukana!

Graavilohitahna

Mittaa tehosekoittimeen noin 400 grammaa graavilohta, 200 grammaa tuorejuustoa ja mausteita oman makusi mukaan – mukaan sopii esimerkiksi ruohosipuli, piparjuuri ja valkosipuli. Lisää joukkoon halutessasi teelusikallinen sitruunamehua. Toimii erittäin hyvin leivän päällä tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Vegaaninen Baileys-piparipikari

Löytyykö kaapin kätköistä Baileys-likööriä ja pipareita? Tämän reseptin luettuasi toivot, että löytyisi! Aloita valmistamalla kinuski. Kuumenna kattilassa kiehuvaksi desi soija- tai kaurakermaa ja 1,5 desiä fariinisokeria. Pienennä lämpöä ja keitä seosta 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. Vaahdota kaksi desiä soija- tai kaurakermaa (onnistuu huomattavasti helpommin sillä vaahtoutuvalla versiolla). Sekoita teelusikallinen vaniljasokeria 150 grammaan maustamatonta kauralevitettä ja yhdistä kerman kanssa. Murskaa piparit ja laita murukerros neljään lasiin. Kaada päälle lusikallinen vegaanista Baileys Almandea. Lisää kerros kerma-kauraleviteseosta ja loraus kinuskia. Toista kerrokset. Voi nam!