BLOGI

Asiantuntija, sano se helpommin

— Johanna Salovaara

Olen ollut neljä vuotta töissä viestintätoimistossa. Kehityskaartani kirjoittajana voisi kuvata suurin piirtein näin: mitä enemmän minulle on kertynyt kokemusta, sitä pienemmäksi on käynyt adjektiivien, sivistyssanojen ja koukeroisten lauserakenteiden määrä. Vähentyneet ovat juuri ne asiat, joihin noviisina takerruin kuin koala eukalyptuspuuhun peitelläkseni epävarmuuttani ja kokemattomuuttani sisällöntuottajana.

Kieleni terä ei ole tylsistynyt, eivätkä mielikuvitukseni värit haalenneet. Olen vain oppinut kirjoittamaan paremmin. Ilokseni olen löytänyt havainnoilleni tieteellistä tukea.

Kielentutkija Ulla Vanhatalo ja puhekouluttaja Juhana Torkki ovat tuoneet Suomeen kielitieteilijä Anna Wierzbickan uraauurtavia tutkimustuloksia alkusanoista. Alkusanoja on 65 kappaletta, ja ne löytyvät kaikista maailman kielistä. Vanhatalo ja Torkki lupaavat, että minkä tahansa asian voi selittää alkusanoja käyttämällä.

Minä, sinä, ihminen. Ajatella, tietää, tahtoa. Hyvä, paha, totta. Hankalat ja abstraktitkin asiat on mahdollista selittää alkusanojen avulla. Alkusanat eivät ole merkityksillä tai asenteilla latautuneita, joten ne toimivat ikään kuin ajattelumme aakkosina, rakennusmateriaalina.

Mikä merkitys alkusanoilla on organisaatioiden viestinnälle? Alkusanojen teoria kantaa sanomaa vaikuttamisesta ja ymmärryksestä: monimutkaisetkin asiat voi kertoa tavalla, jonka vastaanottaja varmasti tajuaa. Ymmärretyksi tullaan helpoilla sanoilla, ei korulauseilla.

Viestintä on paitsi tiedon välittämistä, myös mitä suurimmassa määrin vallankäyttöä. Viestijä tekee tietoisen päätöksen siitä, mitä sanoo ja mitä jättää sanomatta. Asian, uutisen, niin kutsutun ”pihvin” voi kätkeä vaikeaselkoiseen viestinnälliseen pöpelikköön. Liian usein pelkäämme tyhmäksi leimautumista ja nyökyttelemme kikyille ja soteille pyytämättä tarkennusta. Anteeksi, mutta miten suomalaiset voivat kohta paremmin, jos sairaanhoitaja saa vähemmän lomarahaa?

Sain kerran eräältä asiantuntijalta – kaikki kunnioitus hänen älylleen ja ammattitaidolleen – tekstin luettavaksi. Yhdessä lauseessa esiintyivät kaikki nämä sanat: mittareiden, seuranta, edistää, menetelmiä, mahdollistaen, toimenpiteiden, toimivuuden ja arvioinnin. Kolmannen sanan kohdalla minun oli pidettävä mindfullness-tauko.

Asiantuntijan, saati tutkijan, on usein tuskaista selkeyttää sanomaansa. Yksinkertaistaminen tuntuu siltä, että hieman huijaa. Se on kuitenkin välttämätöntä, jos haluaa tulla kuulluksi ja ymmärretyksi näinä älämölön aikoina.

Tee alkusanaharjoitus jonkin termin parissa, jota usein käytät työssäsi. Se on mitä parhain tapa testata, puhutko konsultti- vai kansankieltä. Mitä ymmärrettävämmin puhut, sitä paremmin pystyt vaikuttamaan ympäröivään yhteiskuntaamme.

Johanna Salovaara
viestintäkonsultti
@JohannaSalovaar

Tilaa Grounded-uutiskirje

Haluatko Groundin ajankohtaiset asiat ja näkemyksen jatkossa suoraan sähköpostiisi?